- 
Arabic
 - 
ar
English
 - 
en
French
 - 
fr
German
 - 
de
Italian
 - 
it
Russian
 - 
ru
Spanish
 - 
es
Turkish
 - 
tr
Serbian
 - 
sr

6 načina da povećate vrijednost svoje nekretnine

Ulaganje u nekretninu nije samo estetska odluka, već je i finansijska. Vrijednost nekretnine se dobija uzimanjem u obzir svih faktora koji utiču na nekretninu: njenu lokaciju, stanje u kakvom se nalazi, odnos ponude i potražnje, namještaj, udaljenost od škola/vrtića, infrastruktura i sl. Na mnoge od ovih faktora nije moguće uticati, ali ukoliko ste planirali da prodate Vašu nekretninu ili jednostavno da uložite u povećanje njene vrijednosti dajemo Vam par jednostavnih savjeta koje možete da iskoristite kako biste najbolje vratili uloženu investiciju.

1. “Našminkajte” nekretninu

Ovdje ne mislimo na pokrivanje problema, već na jednostavne načine da sa malo sredstava osvježite prostor. Krečenje je odličan način da osvježite enterijer, a ukoliko želite da enterijer zasija, u svakom smislu, odlučite se za kupovinu zanimljivih plafonjerki/lustera i dodatno osvijetlite Vaše prostorije.

Još jedan koristan savjet bi bio da zamjenite ručkice na vratima od ormara ili kuhinjskih elemenata, a možda čak i da zamjenite kvake na vratima.

2. Uložite u bijelu tehniku koja je energetski efikasna

Mnogi stari kućni aparati nisu energetski efikasnu, tako da pri odabiru novih obratite pažnju i na to. Čak i ukoliko Vam se učini da je neki uređaj skuplji u startu, na duže staze će Vam ispasti isplativije. Veliki računi za struju će svakog potencijalnog kupca/zakupca da odbiju.

3. Sredite spoljašnji prostor

Bilo da imate kuću ili stan, prostor oko Vaše nekretnine je mnogo bitan. Ukoliko imate dvorište zasadite zelenilo, i obratite pažnju da se u njemu ne nalaze stare stvari koje mogu da naruže izgled cjelokupne nekrentnine. Čak iako nisu Vaše, zamolite komšije da ih izmjeste ili da im pronađu novo mjesto koje neće smetati komšiluku. Ukoliko živite u zgradi obratite pažnju da Vam balkon bude uredan i da od njega ne napravite ostavu, već pravi mali kutak za uživanje. U oba slučaja, potrudite se da oko Vaše nekrentnine ne bude smeća, pa makar ga i sami sakupili.

4. Uložite pametno

Ukoliko ste se već odlučili da napravite neku investiciju koja će podići vrijesnost Vaše nekretnine, nema boljeg načina nego da investirate u renoviranje kupatila ili kuhinje. Statistike govore da je povratak ulaganja u ove dvije prostorije i do 100%.

5. Završite započete investicije

Ukoliko imate neke djelove kuće/stana u kojima radovi treba da se privedu kraju – što prije to učinite. Nezavršeni podrumi, žice koje vire iz zidova, renoviranja koja su stigla do pola samo će smanjiti vrijesnost Vaše nekretnine. Zato se uvjerite da je sve na svom mjestu i da su radovi stigli do kraja.

6. Očistite Vaš dom i pospremite sve stvari

Posljednja, ali možda i najbitnija stvar je da dovedete Vašu nekretninu u red, u svakom smislu. Prije nego je ikome pokažete potrudite se da sklonite svoje lične stvari, izbacite smeće, pospremite i očistite sve površine, zalijete biljke i zategnete čaršave na krevetima. Ove sitnice Vas ništa ne koštaju, ali mogu debelo da se isplate. Bonus tip: zapalite mirišljavu svijeću ili kupite osvježivač vazduha, samo nemojte da pretjerate.

Ostali tekstovi

Compare Listings

Title Price Status Type Area Purpose Bedrooms Bathrooms